HPV Nedir? HPV Nasıl Bulaşır?

HPV (Human Papilloma Virüsü) kadınlarda ve erkeklerde genellikle genital bölgede zaman zaman da kasık, anüs, oral bölge, baş ve boyunda siğil şeklinde görülen 100'den çok tipi olan bazı tipleri kansere sebebiyet verebilen cinsel ilişki veya vücut sıvılarının transferi ile bulaşan viral bir enfeksiyondur.HPV (Human Papilloma Virüsü) kadınlarda ve erkeklerde genellikle genital bölgede zaman zaman da kasık, anüs, oral bölge, baş ve boyunda siğil şeklinde görülen 100'den çok tipi olan bazı tipleri kansere sebebiyet verebilen cinsel ilişki veya vücut sıvılarının transferi ile bulaşan viral bir enfeksiyondur.

HPV enfeksiyonları hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilmektedir. Virüs kendini genellikle genital bölgelerde irili ufaklı, ağrısız, renksiz, bezen koyu renkli siğiller şeklinde göstermektedir. Kondilom da denen HPV enfeksiyonun sebep olduğu lezyonlar genital bölgelerde görüldüğü gibi ağız, baş ve boyun, kasıklar gibi cinsel temas sırasında vücut sıvısı transferinin olduğu bölgelerde de görülebilmektedir. Genital siğillere yol açan bu enfeksiyonun tüm Dünya’da ve Türkiye’de son yıllarda yüksek bir hızla arttığı gözlemlenmektedir.

HPV Nedir? Ne Demek?

HPV Nedir? Ne Demek?

HPV, papillomavirus ailesine mensup, deri ve mukozal yüzeylerdeki bazal epitelyal tabaka hücrelerini enfekte eden, kondilom (condyloma acuminatum) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir çeşit DNA virüsüdür. HPV'nin açılımı Human Papilloma Virüs (İnsan papilloma Virüs) şeklindedir. 100'den fazla çeşidi olan bu virüsün çoğu zararsız olsa da bazı tiplerinin kanser riski oluşturduğu bazı HPV tiplerinin ise anormal boyutlara ulaşan siğillere sebep olarak kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyebildiği bilinmektedir.

 HPV Genital Siğil Nedir ? Neden Oluşur ?
HPV Virüsü Nasıl Bulaşır, Bulaşma Yolları Nelerdir?

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır, Bulaşma Yolları Nelerdir?

HPV (Human Papilloma Virüsü) cinsel ilişki yoluyla bulaşabildiği gibi gerçek bir cinsel ilişkiye girilmediği sürtünme vs. gibi durumlarda da genital bölgelerin, virüs yerleşmiş bölgelerin, temas ettiği kasık, ağız, anüs, baş ve boyun gibi bölgelerde karşı tarafa geçerek bulaşabilir. Bu yüzden HPV, aktif cinsel yaşamı olan bireylerde görülür. Bulaşma riski yüksek grubu ise birden fazla kişiyle cinsel teması olan kişiler ve bu kişilerin partnerleri oluşturmaktadır. Risk grubu içerisindeki bireylerin cinsiyeti fark etmeksizin HPV riskleri özdeştir. HPV'nin bazı kişilerde yıllarca enfeksiyon belirtisi vermediği bilinmektedir. Yani HPV pozitif bireyin bu durumun farkında olmadığından gerekli tedbirleri alamadığı ve tedavi olamadığı için hastalığı bir çok kişiye yayması mümkündür. HPV vücut sıvılarının karın, kasık ve ağız bölgesinden transferi gibi durumlar ile de bulaşabildiği için prezervatif ve oral konstraseptifler kullanmanın kesin bir tedbir olmayacağı da bilinmeldir.

HPV Belirtileri Nelerdir?

HPV Belirtileri Nelerdir?

HPV belirtileri genelde HPV virüsünün kuluçka döneminin değişkenlik göstermesi sebebiyle kendini hemen belli etmez. Bazen enfeksiyondan 2 ay sonra bazen de enfeksiyondan 6 yıl sonra ilk belirtiler ortaya çıkabilir. HPV cinsel yolla bulaşan ve genital bölgeleri etkileyen bir enfeksiyon olduğu için ilk belirtiler genellikle genital bölge çevresinde; bazende ağız, boyun, anüs, kasıklar gibi vücudun belirli bölgelerinde siğil şeklinde görülür. Kondilom denilen bu siğiller bir veya birkaç tane olacak şekilde irili ufaklı ve farklı renklerde kendini gösterir. Bu siğiller yavaşça büyüyerek karnabahara benzer. Kokusuz ve ağrısız oldukları gibi kısmen sert olup kaşıntı ve ağrıda yapabilirler.

HPV Tipleri Var Mıdır, Nelerdir?

HPV Tipleri Var Mıdır, Nelerdir?

HPV'nin bilinen 100'den fazla tipi vardır. Bu tipler düşük, orta ve yüksek riskli olarak gruplandırılırlar. Düşük riskli tipler kansere sebebiyet vermezler. Bu tipler nonkarsinojenik HPV olarak anılır ve Tip 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 ve 81 olarak bilinir ve en yaygın olanları HPV tip 6 ve 11’dir. Virüsün yüksek risk taşıyan Tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82 adı verilen tiplerine ise karsinojenik HPV adı verilir. Yaygın kanserlere sebep olanlar ise HPV tip 16, 18, 31 ve 45 olup bu tip HPV'lerin rahim ağzı, penis, anüs v.s. gibi kanserlere yol açtığı bilinmektedir.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın