Klamidya hastalığı hem kadın hem de erkeklerde tedavi edilmediği sürece ciddi sonuçlara sebep olabilen önemli bir hastalıktır. Klamidya hastalığı az belirti veren enfeksiyonlardan biri olduğu için bazı kişilerde enfeksiyon ancak ciddi rahatsızlıklara sebep olduğunda ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle de son yıllarda yapılan araştırmalarda hastaneye başvuran Klamidya hastalarının sayısının, gerçek hasta sayısından çok daha az olduğu düşünülmektedir.
Ancak Klamidya enfeksiyonu oldukça ciddi ve kalıcı sorunlara yol açabilen bir cinsel hastalık olduğu için, hastalığın erken tanısı ve tedavisi oldukça mühimdir. Klamidya enfeksiyonu tedavi edilmediği takdirde kadınlarda rahim ağzı kanseri olarak da bilinen Serviks kanserine ve erkeklerde ise kısırlık ve penis ucu iltihabı (Üretrit) gibi hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu nedenle Klamidya hastalığının erken tanısı ve tedavisi için düzenli kontrol ve tetkiklerin yapılması oldukça önemlidir.
Okumak istersen: Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Klamidya hastalığı ‘’Chlamydia trachomatis’’ olarak bilinen bir bakteri türünün neden olduğu cinsel bir hastalıktır. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında da en çok görülen enfeksiyon türlerinden biri olan Klamidya, genç nüfusta daha sık görülse de her yaş grubundan hasta gözlenmektedir. Bu nedenle aktif cinsel yaşamı olan ve korunmasız cinsel ilişkiye giren her birey Klamidya enfeksiyonu riski taşımaktadır. Klamidya enfeksiyonu genellikle vajinal, anal ya da az da olsa oral yolla bulaşan bir hastalıktır. Ancak enfeksiyona sahip hamile bir anne, doğum sırasında da bebeğe Klamidya hastalığını bulaştırabilmektedir.
Enfeksiyon gizli şekilde ilerleyebilen bir hastalık olduğu için hasta genellikle fark etmeden hastalığı birçok kişiye bulaştırabilmektedir. Hastalığın ilerleyen süreçlerinde kadınlarda Servisit (Rahim ağzı enfeksiyonu), erkeklerde ise Üretrit (Penis ucu iltihabı) ya da Prostatit gibi rahatsızlıklar sıklıkla ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden düzenli sağlık kontrolleri ve kişinin bedeninde yaşadığı değişiklikleri takip etmesi oldukça önemlidir.
Klamidya enfeksiyonu genellikle belirti konusunda en az belirti gösteren hastalıklardan biridir. Chlamydia bakterisi vücuda alındıktan yaklaşık 1 ya da 3 hafta sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar ancak bazı hastalarda bu süre daha da uzayabilmektedir. Belirtilerin ortaya çıktığı ilk süreçte hafif semptomlar görüldüğü için genellikle kişi hasta olduğunu fark etmemekte ya da şikayetler benzer hastalıklar ile karıştırabilmektedir. Bu yüzden bireylerin cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı bilgi sahibi olmaları ve belirtiyi fark ettiği andan itibaren uzman bir doktora başvurarak destek alması gerekmektedir.
Son yıllarda cinsel yolla bulaşan hastalıklarda yaşanan artış nedeni ile Klamidya enfeksiyonu da sık sık görülen hastalıklardan biri haline geldi. Dünyanın her yerinde hem kadınlarda ve hem de erkeklerde görülen Klamidya enfeksiyonu, özellikle de korunmasız cinsel birliktelik yaşayanların risk grubunda olduğu bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde ciddi hastalıklara sebebiyet verebilen Klamidya enfeksiyonu, belirtileri geç ortaya çıkan bir hastalık olsa da semptomlar ortaya çıktığı andan itibaren hastanın hayatını etkilemektedir. Bu yüzden de Klamidya enfeksiyonu hakkında bilgi edinmek, hastalığın bulaşmasını engellemek ya da enfekte olmuş bir kişinin uygun tedaviyi olabilmesi için oldukça önemlidir.
Ortaya çıkan belirtiler ve şikayetleriniz neticesinde doktorunuz Klamidya enfeksiyonundan şüphelenir ise vücunuzda bakteri olup olmadığını test etmesi gerekecektir. Bunun için genellikle kadınların rahim ağzında yer alan, erkeklerin ise penis ucunda ya da üretrasında bulunan genital sıvıdan örnek alınır. Bu kültür örneği laboratuvara gönderilir ve sonuç alınır.
Ancak bazı doktorlar daha net bir sonuç alabilmek için idrar testi de talep edebilmektedir. Enfeksiyonun tanısı için Nükleik Antijenik Amplifikasyon (NAAT) testleri, Floresan Antikor (DFA) ve Enzim İmmunoassay EIA) gibi testler de yapılabilmektedir. Ancak doktorunuz talebi doğrultusunda idrar kültürü testi de Klamidya enfeksiyonunun teşhisi için yeterli olacaktır.
Klamidya enfeksiyonu ‘’Chlamydia trachomatis’ isimli bakterinin neden olduğu bakteriyel bir hastalık olduğu için tedavisi de bu bakterileri yok edebilecek antibiyotikler ile yapılmaktadır. Cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara göre Klamidya enfeksiyonu erken tanı ve antibiyotik tedavisi ile birlikte genelde 7 gün sonunda tedaviye cevap veren ve iyileşebilen bir hastalıktır. Öncelikle uzman bir doktor tarafından Klamidya enfeksiyonu olduğunuzun tespitinin yapılması gerekmektedir.
Daha sonrasında Klamidya tanısı konur ise doktorun önerdiği tedavi takvimi ile birlikte antibiyotik tedavisine başlanır. Bu süreçte hem iyileşebilmeniz için hem de enfeksiyonu başkasına bulaştırmamak için cinsel ilişkiden uzak durmanız oldukça önemlidir.
Klamidya enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir. Vajinal, anal ve oral yol teması ile bulaşan enfeksiyon, cinsel birlikteliğin yanı sıra genital bölge teması ile de bulaşabilmektedir. Eğer Klamidya enfeksiyonu olan gebe kişi tedavi olmaz ise enfeksiyonun doğum sırasında bebeğe de bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Ancak düzenli tedavi olan ve iyileşen annelerde böyle bir durum görülmemektedir.
Klamidya bakterisi ile enfekte olan bir hasta genellikle ilk başlarda hastalığını fark edemediği için partnerine de bulaştırabilmektedir. Enfeksiyon vücuda alındıktan sonra genellikle 1 hafta ile 3 hafta arasında belirti gösterse de bazı kişilerde kendini saklayabilmektedir. Ancak hastalığın ortaya çıktığı günden itibaren hastanın yanı sıra yakın süreçte birlikte olduğu cinsel partneri de mutlaka uzman bir doktora başvurmalıdır.
Klamidya bakterisi ilk olarak rahim ağzını enfekte ettikten sonra ilerleyen dönemlerde üreme kanallarına ve rahime yayılabilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde Serviks rahatsızlıkları (Rahim Ağzı Enfeksiyonu ve Rahim Kanseri) gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. İlerleyen dönemlerde kadınlarda Pelvik Enflamatuar (PID) gibi üreme sistemini kalıcı olarak etkileyebilen hastalıklar da görülmektedir. Erkeklerde ise tedavi edilmeyen Klamidya enfeksiyonları kadınlara oranla daha az sorunlara yol açsa da ender de olsa sperm tüplerinde (Epididimis) kalıcı rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Genellikle bu tür bir komplikasyon yaşandığında kasık bölgesinde ağrının yanı sıra ilerleyen dönemlerde kısırlığa neden olabilmektedir.
Tedavi olmayan bir gebenin doğum sırasında bebeğine de bu enfeksiyonu bulaştırma riski vardır. Bebeğe bulaşan Klamidya Enfeksiyonu ise bebeklerde göz rahatsızlıkları, zatürre gibi hastalıklara yol açmaktadır. Klamidya Enfeksiyonu gerekli tedaviler yapıldığı sürece kolay iyileşebilen bir hastalıktır ancak tedavisi yapılmaz ise hastalığın etkisi de değişecektir. Bu yüzden Klamidya Enfeksiyonu belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren uzman bir doktor kontrolünde tedavi olmanız gerekmektedir.
Klamidya enfeksiyonu tanısı konan bir hastanın tedavisi diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara göre daha kolaydır. Ancak burada önemli olan hastalığın düzeyinin de belli olmasıdır. Enfeksiyon kendini belli ettiği andan itibaren takip ve tedavi sürecine alınır ise hasta kısa sürede iyileşme sürecine girecektir. Klamidya enfeksiyonunun tedavisinde antibiyotik tabletler kullanılmaktadır.
Ancak bu antibiyotiklerin birçok çeşidi olduğundan, hangi ilacın kullanılacağına ve ilacın dozuna doktor karar verecektir. Hastalığın tedavisinde genellikle makrolid, kinolon ve tetrasiklin bazlı antibiyotikler kullanılmaktadır. Tedavi sırasında tam bir sonuç alabilmek için hastanın ilaçlarını düzenli kullanması ve kontrollerini aksatmaması da tedavi süreci için oldukça önemlidir.
Klamidya testi, vücudunuzda enfeksiyona sebep olan bakterinin araştırıldığı, can yakmayan oldukça basit bir işlemdir. Sitolojik inceleme ile ortaya çıkarılan bakteri, genellikle kültür testi ile yapılır. Ancak doktorunuz gerek görür ise idrar testi de isteyebilmektedir. Klamidya testi genel sağlık kontrolleri arasında yer almadığı için gerek görüldüğü takdirde yapılır. Klamidya testinin ücreti ise testi yaptıracağınız sağlık kuruluşunun fiyat politikasına göre değişiklik gösterebilmektedir. Fiyatlandırmalar konusunda yasalar gereği bilgi verememekteyiz.
Klamidya testinin 2020 güncel fiyatı, Klamidya Enfeksiyonu, doktor muayenesi ve Klamidya Enfeksiyonu tedavisi hakkında merak ettiğiniz tüm sorular için telefon, Whatsapp ve web sitemizde yer alan form üzerinden bizimle iletişime geçebilir, süreç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan
HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.
Gizlilik İlkesiHPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın