HPV Nasıl Anlaşılır ?

HPV enfeksiyonunun anlaşılması genelde kişinin kendi ilk kontrollerini yapmasıyla başlar. İlk belirtiler enfekte olan bölgede kaşıntı veya siğil görünümü olabilir. Daha sonrasında ise doktor muayenesi ve HPV testi ile kesin teşhis konulmuş olur.HPV enfeksiyonunun anlaşılması genelde kişinin kendi ilk kontrollerini yapmasıyla başlar. İlk belirtiler enfekte olan bölgede kaşıntı veya siğil görünümü olabilir. Daha sonrasında ise doktor muayenesi ve HPV testi ile kesin teşhis konulmuş olur.

HPV enfeksiyonu belirtileri genelde HPV virüsünün kuluçka döneminin değişkenlik göstermesi sebebiyle kendini hemen belli etmez. Bazen enfeksiyondan 2 ay sonra bazen de enfeksiyondan 6 yıl sonra ilk belirtiler ortaya çıkabilir. HPV cinsel yolla bulaşan ve genital bölgeleri etkileyen bir enfeksiyon olduğu için ilk belirtiler genellikle genital bölge çevresinde; nadiren ağız, boyun, anüs, kasıklar gibi vücudun belirli bölgelerinde görülür. Kondilom denilen siğiller bir veya birkaç tane olacak şekilde irili ufaklı ve farklı renklerde kendini gösterir. Bu siğiller yavaşça büyüyerek karnabahara benzer. Kokusuz ve ağrısız oldukları gibi kısmen serttirler. HPV lezyonları genelde kaşıntı yapmaz fakat kaşınmaları durumunda kişi virüsün ve siğillerin yayılmasına sebep olur.

HPV Olduğumu Nasıl Anlarım?

HPV Olduğumu Nasıl Anlarım?

HPV virüsü cinsel yolla bulaşmaktadır ve yaklaşık her 10 kişiden 1’inde görüldüğü bilinmektedir. Bu bilgiler ışığında yüksek risk grubu olarak nitelendirebileceğimiz kişiler birden fazla kişiyle cinsel ilişkiye giren insanlar ve bu kişilerin partnerleridir. Bu risk grubundaki kişilerin cinsel ilişki sırasında vücut sıvıları aracılığı ile enfekte olma ihtimali oldukça yüksektir. Yukarıda bahsedildiği gibi kuluçka süresi değişkenlik gösterdiği için hemen herkes belirtileri göstermeyebilir. Fakat eğer HPV virüsü taşıdığını düşündüğünüz biriyle birlikte olduysanız veya birden fazla kişiyle birlikte olduysanız bir HPV testi yaptırmanızda fayda var. Kuluçka döneminin kısa sürdüğü senaryoda ise genital bölgede görülen kabarcıklar (kondilom siğilleri) HPV enfeksiyonu belirtisi olabilir.

HPV hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve HPV belirtileri için tıklayın.

 HPV Genital Siğil Hakkında Tüm Merak Edilenler
HPV Muayenesi Nasıl Yapılır?

HPV Muayenesi Nasıl Yapılır?

Bireyin kendinden şüphe duyması ve riskli grup içerisinde yer alması uzman doktor muayenesine başvurmak için yeterli bir sebeptir. Lezyonlar uzman doktorun muayenesinden sonra şüpheli görüldüğü takdirde patolojik incelemeye yollanabilir. HPV teşhisinin konulabilmesi için gözle basit bir muayene yeterli olmaktadır. Uzman hekim muayenesi, HPV'nin varlığı erkek ve kadınlarda HPV'ye bağlı kanserlere dönme ihtimalini yarattığı için oldukça önemlidir. HPV pozitif durum ve rahim ağzı kanseri arasındaki bağlantı klinik olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple tüm bireylerin, şüphe duymaları durumunda uzman bir hekime muayene olmaları gerekmektedir. Bu muayene sırasında uzman hekimler klinik geçmişiniz, yaşam tarzınız hakkında sorular sorarak lezyonlarınızı incelerler. Tüm bunların sonunda kesin tanı için bir tarama testi yaptırmak gerekebilir.

HPV Testi Nasıl Yapılır?HPV Testi Nasıl Yapılır?

HPV virüsünün, tiplerine bağlı olarak birtakım kanserler ile arasında yüksek oranlı bir bağlantı vardır. HPV’ye veya başka sebeplere bağlı hücresel bozuklukların test edilmesi için uygulanan tarama testlerinden biri de SMEAR testidir. Kadınlarda HPV DNA testi rahim ağzı bölgesinden fırça yardımıyla sürüntü alınması yoluyla da yapılır. Erkeklerde de siğillerden parça alarak ya da penis veya kasık bölgesinden sürüntü alınarak yapılır. Bu işlem oldukça kısa sürer ve genelde acısız olur. Bu sürüntünün laboratuvar ortamında incelenmesi sonucu bireyin HPV pozitif olup olmadığı anlaşılır. Görsel belirtiler ve riskli grup içinde bulunmak enfeksiyonun doğru tanısı için destekleyici olabilir. HPV DNA testi yaptırmak için ne yapmanız gerektiği ve HPV DNA testi fiyatlarını öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kondilomun teşhis edilmesi HPV tedavisine hızla başlamak için büyük önem arz eder. Kendinizde ya da partnerinizde HPV olduğuna dair bir şüpheniz varsa vakit kaybetmeden uzman bir doktora muayene olup HPV DNA testi yaptırmanızda fayda var. HPV enfeksiyonu, lezyonlar ve bunların tedavisi gibi konular hakkında bilgi almak için diğer yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın