Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık karşılaşılan Trikomonas enfeksiyonu hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilen mikrobik bir hastalıktır. Daha çok kadınlarda görülen ve akıntı belirtileri ile ortaya çıkan Trikomonas enfeksiyonu, günümüzde birçok insanın karşılaştığı cinsel hastalıklar arasında yer alır. Günümüzde kadınların %25’inin hayatlarında bir kere de olsa Trikomonas enfeksiyonuna yakalandığı bilinmektedir.
Genellikle kısa sürede ve kolay tedavi edilebilen hastalık, bulaştığı hastalarda herhangi bir hasar bırakmadan vücuttan atılabilir. Ancak enfeksiyonun neden olduğu fiziksel belirtiler, kişilerin hem bireysel hem de cinsel yaşamlarını etkileyebilmektedir. Bu nedenle Trikomonas enfeksiyonu belirtileri gösteren hastaların, en kısa sürede uzman bir jinekoloğa başvurarak partnerleri ile birlikte tedavi olmaları gerekir.
Trikomonas enfeksiyonunu, Trichomonas Vajiniti olarak da bilinen vajinal bir enfeksiyon olarak açıklamak mümkündür. Trikomonas paraziti kadınlarda vajina enfeksiyonlarına yol açarken, erkeklerde ise nadiren de olsa prostati ya da üretra enfeksiyonuna neden olur. Trikomonas enfeksiyonu virüs kaynaklı bir hastalık olmadığı için genellikle doğru tedavi ile kısa sürede iyileşebilir. Trikomonas enfeksiyonunun yaygın belirtileri arasında en sık genital akıntı görülür.
Trikomonas Enfeksiyonu Belirtileri
Trichomonas Vaginalis olarak bilinen parazitin neden olduğu Trikomonas enfeksiyonu yaygın olarak cinsel yolla bulaşır. Cinsel ilişki sırasında kadından erkeğe ya da erkekten kadına bulaşabilen Trikomonas bakterisi, bulaşan her bireyde enfeksiyona neden olmaz. Parazitin varlığı enfeksiyona dönüştüğünde ise hastalarda vajinal akıntı Trikomonas enfeksiyonunun yaygın belirtileri görülür. Hastalık çoğunlukla genital sıvı aracılığı ile bulaşsa da enfeksiyonun tek bulaşma yolu cinsel temas değildir.
Okumak İstersen: Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Trikomonas enfeksiyonunun cinsel temasın yanı sıra ortak iç çamaşırı kullanımı ve halka açık tuvaletlerden bulaştığı bilinmektedir. Nadiren de olsa tuvalet ve ortak kıyafetlerden bulaşabilen enfeksiyondan korunmak için halka açık tuvaletlerden ya da ortak iç çamaşırı ve kıyafet paylaşımından uzak durmak gerekir.
Trikomonas enfeksiyonunda hastalar genellikle kötü kokulu sarı-yeşil akıntı ve kaşıntı nedeni ile jinekoloğa başvurur. Doktor, hastanın öyküsünü ve şikayetlerini dinledikten sonra jinekolojik muayeneye alır. Muayene sırasında hastanın rahim ağzından (serviks) vajinal sıvı örneği alınır. Hastadan alınan vajinal sıvı örneği mikroskop altında incelenerek enfeksiyona neden olan parazitin türü belirlenir.
Trichomonas Vaginalis hastalığına yakalanan hastaların çoğunda rahim ağzının çilek şeklini aldığı görülür. ‘’Çilek serviks’’ olarak da bilinen bu durum, doktor tarafından fiziksel muayene sırasında fark edilebilir. Doktorun gerek duyduğu durumlarda hastaya Smear testi uygulanabilir. Smear testi ile birlikte Trikomonas enfeksiyonunun varlığı kesinleştirilirken enfeksiyona ek başka bir rahatsızlık olup olmadığı araştırılır.
Trikomonas enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en kısa sürede tedavi edilebilen rahatsızlıklardandır. Parazit kaynaklı enfeksiyon genellikle vajinal akıntı, kaşıntı ve yanma belirtileri ile ortaya çıkar. Jinekolog muayenesi ve mikroskobik inceleme sonrasında Trikomonas enfeksiyonu tanısı konur. Bakteri kaynaklı bir enfeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisi ile 5-7 gün içerisinde tedavi edilebilir. Trikomonas enfeksiyonunun tedavisinde tinidazol veya metronidazol gibi antibiyotik ilaçlar kullanılır. Doktor gerek görür ise oral yolla alınan ilaca ek olarak vajinal fitil ya da krem verebilir. Ancak Trikomonas enfeksiyonunda antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımı sakıncalı olabilmektedir.
Bu nedenle doğru bir tedavi için enfeksiyon belirtileri ortaya çıktığında uzman bir jinekoloğa başvurulması gerekir. Trikomonas enfeksiyonu belirtileri olan hastaların partnerlerinin tedavi olmaması hastalığın tekrar etmesine neden olabilir. Trikomonas enfeksiyonu olan hastaların partneri ile birlikte tedavi olması ve tedavi sürecinde cinsel ilişkiden uzak durması oldukça önemlidir.
Trikomonas enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan enfeksiyonel bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla genital bölge teması ve genital sıvılar aracılığı ile partnere bulaşabilen parazit, tedavi edilmediği sürece başkalarına bulaşabilir. Parazitin neden olduğu Trikomonas enfeksiyonu genellikle belirtiler ortaya çıktıktan sonra fark edilse de tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi korunma yöntemleri enfeksiyon oluşumunun önüne geçilebilir. Trikomonas enfeksiyonu genital sıvılar aracılığı ile bulaşan bir hastalık olduğu için en önemli korunma yöntemi cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmaktır.
Kondom kullanımı sadece Trikomonas enfeksiyona değil, HPV (Human Papilloma Virüsü), HIV (Human Immunodeficiency Virus) ve Frengi (Sifiliz) gibi daha ciddi sonuçlara neden olabilen cinsel hastalıklara karşı da koruma sağlar. Prezervatif kullanımının yanı sıra tek eşli olmak ve şüpheli cinsel ilişkilerden uzak durmak da Trikomonas enfeksiyonun bulaşma ihtimalini düşürecektir. Ancak nadiren de olsa Trikomonas enfeksiyonu tuvalet, ortak kullanılan iç çamaşırları ve kıyafetlerden de bulaşabilmektedir. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında kondom kullanmanın yanı sıra genital bölge hijyenine önem vermek ve ortak tuvalet kullanımlarından kaçınmak gerekir.
Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan
HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.
Gizlilik İlkesiHPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın