Human Papilloma Virüsünün (HPV) neden olduğu genital siğiller, kondilom olarak da bilinmektedir. Genellikle genital bölge ve çevresinde küçük deri kabarcıkları şeklinde ortaya çıkan lezyonlar, çoğu zaman ağrı ve kaşıntı yapmadığı için önemsenmemektedir. Ancak hem kadında hem erkekte görülebilen bu siğiller, tedavisi ve takibi yapılmadığı takdirde kadınlarda Rahim (Serviks) kanseri ve erkeklerde ise penis, anüs ve ağız kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.
Aktif cinsel yaşamı olan birçok erkeğin karşılaştığı genital siğiller, bir süre sonra bireylerin cinsel yaşam kalitelerini ve günlük yaşamlarını da etkiler. Bu nedenle HPV Virüsünü başkalarına bulaştırmadan en kısa sürede uzman bir doktor tarafından kontrol edilmesi ve tedavinin başlangıcı HPV Virüsünün yol açabileceği hastalıkların önüne geçmek için oldukça önemlidir.
Son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan çalışmalar sonucunda her yıl 250 bin kondilom belirtileri olan erkek hasta olduğu tespit edilmiştir. HPV Virüsünün neden olduğu genital siğillerin görüldüğü erkeklerde genellikle HPV-6 ve HPV-11 tipli virüs tiplerine rastlanmıştır. Bu virüs tipleri, HPV Virüsünün genital siğile neden olan yaygın virüs tiplerindendir. Yine son yıllarda yapılan başka bir araştırmada, erkeklerde görülen genital siğillerin %40 oranında cinsel yolla bulaştığı görülmüş, özellikle de eşlerinde HPV Virüsüne bağlı Rahim Ağzı Kanseri belirtileri olan erkeklerde bu oranın daha da arttığı anlaşılmıştır.
Ancak HPV Virüsünün bulaşma sıklığı kadınlarda yaşa göre değişkenlik gösterse de erkeklerde böyle bir durum görülmemiştir. Yani kadınların virüsü kapma riski yaş ile orantılı bir seyir gösterse de erkekler için HPV Virüsünü kapma riski her yaş grubunda aynı oranda görülmektedir.
Human Papilloma Virüsü (HPV) ile enfekte olan erkek, genellikle belli bir süre belirti göstermeyebilir. HPV Virüsü uzun süreler kuluçkada kalabilen bir virüs tipi olduğu için genital siğil belirtisinin gözükmesi virüsün tipine ve bireyin bağışıklık seviyesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle genital siğil hastalığı her bireyde farklı bir seyir gösterecektir. Ancak HPV Virüsü ile enfekte olmuş erkeklerin birçoğunda 3 ila 6 hafta içerisinde kondilomlar görülmektedir. Bu siğiller bazı kişilerde HPV-16 ve HPV-18 gibi yüksek riskli siğiller olurken bazı hastalarda ise HPV-6 ve HPV-11 gibi daha düşük riskli fakat genital siğile neden olan virüslerdir.
HPV Virüsünün vücuttan atılması için henüz belirlenen bir tedavi yoktur. Ancak virüsün deri lezyonu oluşturması ve vücutta yaşadığı süre genellikle kişilerin HPV Virüslü kişi ile halen ilişki içerisinde olup olmadığına ve vücut direncine bağlıdır. Yapılan araştırmalarda virüsün 6 ay içerisinde vücuttan atılabildiği görülmüştür. HPV tanısı konan hastaların %75’inde ise 12 ay sonrasında HPV Virüsünün tamamen yok olduğu saptanmıştır. Fakat bu durum hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Virüs vücuttan atılmadığı sürece yeniden genital siğil oluşumları görülebilmektedir.
Genital siğiller, Human Papilloma Virüsü’nün (HPV) neden olduğu deri lezyonlarıdır. Vücutta genital siğilin ortaya çıkması için bireyin HPV Virüsü taşıyan bir başka kişi ile cinsel temas yaşaması gerekir. Bu nedenle de genital siğiller ve HPV Virüsü, cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer almaktadır. Kadından erkeğe ya da erkekten kadına geçebilen bu virüs vajinal, anal ya da oral yolla bulaşmaktadır. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında alacağınız önlemler ile bulaşma riskini en aza indirebilirsiniz.
Genital Siğilden Korunma Yolları
Genital siğillerin bulaşması için sadece cinsel birleşme gerekmez. Human Papilloma Virüsü birlikteliğin yanı sıra genital bölge temasıyla da bulaşabilen bir virüs türüdür. Bu nedenle sürtünme yoluyla da HPV Virüsü partnere bulaşabilir. Prezervatifler penisi köküne kadar örtse de genital siğillerin görülebildiği ve bulaşabildiği kasık ve penisin üst bölümleri açıkta kalır. Bu nedenle HPV Virüsü kondom kullanan bireylere de bulaşabilir.
Ancak yine de tamamen korunmasız bir cinsel temasa göre kondom kullanan bireylerde virüsün bulaşma riski azalır. Bunun yanı sıra kondomlar sadece HPV Virüsü için değil, vajinal sıvı ile bulaşabilen HIV gibi oldukça ciddi hastalıklara neden olabilen diğer bulaşıcı hastalıkların da bulaşmasını engelleyen oldukça etkili bir korunma yöntemidir.
Sünnet ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusundaki yorumlarda farklılıklar yaşansa da yapılan araştırmalar sonucunda sünnetin etkili bir önlem olduğu ortaya çıkmıştır. Sünnetin, HPV Virüsünün yanı sıra en tehlikeli cinsel hastalıklardan biri olarak kabul edilen HIV- AIDS gibi hastalıklara karşı koruduğu da bilinmektedir. Sünnet ile alakalı olarak yapılan araştırmalarda, sünnet olan erkeklere göre sünnet olmayan erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıkların daha fazla olduğu görülmüştür.
Sünnetsiz olan bireylerde, sünnet derisi alınmadığı için derinin dış yüzeyinde yer alan dokunun ve iç yüzeyindeki mukozanın incelmesi, cinsel bakteri ve virüslerin vücuda girişini kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle sünnet operasyonu ile derinin kaldırılması, HPV Virüsü ve diğer birçok bakterinin vücuda girişini zorlaştıracaktır.
HPV Virüsü kadınlarda HPV Tarama Testi ile ortaya çıkarılabilse de ne yazık ki erkekler için henüz böyle bir test bulunmamaktadır. Bu nedenle erkeklerde HPV Virüsünün ilk teşhisi genellikle genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan siğil lezyonları ile yapılabilmektedir. Genital siğil şikayeti ile doktora başvuran hastanın, muayenesi yapıldıktan sonra doktorun isteğine bağlı olarak Peniskopi yapılabilmektedir.
Genital siğil belirtisi var ise doktor siğil üzerinden sürüntü örneği alarak laboratuvar testi de isteyebilir. Bu sayede siğilin hangi tip olduğu da anlaşılmaktadır. Eğer anal bölgede de kondilom var ise Anal Smear yapılabilmektedir. HPV Virüsü ve genital siğil teşhisi konan hastanın tedavisi hastanın belirtilerine ve doktorun önerilerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Hastanın Bilgilendirilmesi ve Farkındalığının Artırılması
HPV Virüsünün vücuttan atılabilmesi için kesin bir tedavi yöntemi olmadığı için hastaların virüs konusunda bilinçli olması ve farkındalıkların artması hastalığın seyri için oldukça önemlidir. HPV Virüsü teşhisi konmuş partnerlerin birlikte tedavi görmesi gerekir. Bireylerden biri tedavi olmaz ise virüs ile temas devam edeceğinden genital siğiller tekrar edecektir. Virüs vücutta olduğu sürece genital siğiller yeniden çıkabilir. Bu nedenle hastaların cinsel ilişki sırasında kondom kullanması, kontrollerini düzenli yaptırması ve ilaçlarını doktorun belirttiği şekilde kullanması genital siğil tedavisinin en önemli koşulları arasında yer alır.
İlaçla Tedavi Yöntemleri
Genital siğil tedavisinde kullanılabilen yöntemlerden birisi olan medikal tedavi yönteminde, hastanın siğil lezyonlarının durumuna göre bir yol çizilmektedir. Genital siğili sayısı ve boyutu çok olmayan hastalarda ilaç ile tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Bu ilaçlar genellikle cerrahi tedaviye ek olarak uygulanır. Genital siğil tedavisinde kullanılan ilaçların bazıları bitkisel bazlıdır. Podofilin, İmiquimod ve Sinekatekin gibi ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Cerrahi Yöntem İle Tedavi
Genital siğillerin tedavisinde en sık kullanılan yöntem cerrahi yöntemlerdir. HPV Virüsü dışarıdan yapılan uygulamalar ile vücuttan atılamasa da virüsün neden olduğu genital siğiller cerrahi yöntemler ile vücuttan temizlenebilmektedir. Genital siğillerin tekrarının önlenmesi için bitkisel ilaç tedavileri yerine cerrahi yöntem uygulanması daha etkili sonuç verecektir. Genital siğil tedavilerinde en sık kullanılan yöntemler Kriyokoter ve Elektrokoterizasyon işlemleridir.
Kriyokoter işlemleri siğil lezyonlarının dondurularak yok edilmesi işlemidir. Ancak lezyonlar fazla ve yaygın ise dondurma işlemi her zaman etkili bir sonuç vermeyebilir. Bu nedenle lokal anestezi ile tüm lezyonların tek seferde yakıldığı Elektrokoterizasyon işlemi siğil tedavisi için daha başarılı bir yöntemdir. Koter ile yakma işleminden sonra hasta aynı gün içinde günlük yaşantısına devam edebilmektedir.
HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.
Gizlilik İlkesiHPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın