Yapı bakımından birbirlerine fazlasıyla benzeyen lezyonlar çoğu zaman birbiri ile karıştırılır. Et benleri zararsız olsa da genital siğiller bulaşıcı ve kanser riski yüksek virüs kaynaklı deri lezyonları olduğu için siğillerin mutlaka uzman bir doktor tarafından takip ve tedavisinin yapılması gerekir.
Genital siğil (kondilom) belirtileri ortaya çıkan hastalar bu lezyonları çoğu zaman et beni sandığı için doktora başvurmaz. Ancak genital siğiller kısa sürede çoğalabildiği gibi ilerleyen dönemlerde rahim ağzı kanseri, ağız kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabilirler. Bu nedenle genital siğil ile genital et beninin birbiri ile karıştırılmadan en kısa sürede tanı konulması ve araştırılması gerekir.
Genital siğiller Human Papilloma Virüsü (HPV) olarak bilinen bulaşıcı bir virüs nedeni ile ortaya çıkar. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer alan HPV, açık yara, çatlamış ya da yırtık doku ve mukoza gibi yollarla vücuda alınır. Human Papilloma Virüsü vücuda girdikten sonra uzun süre kuluçka döneminde kalabildiği gibi enfekte olduktan sonraki 2-6 hafta arasında genital siğiller ortaya çıkabilir. Karnabahar görünümünde ortaya çıkan deri lezyonları zaman zaman kanama ve ağrıya neden olabilir. Genital siğillere neden olan Human Papilloma Virüsünün yüksek riskli bazı tipleri (HPV 16, HPV 18) ilerleyen dönemlerde rahim ağzı (serviks) kanserine neden olabildiği için siğillerin en kısa sürede tedavi edilmesi ve hastanın takibinin yapılması oldukça önemlidir.
Et benleri ise vücudun pek çok noktasında olduğu gibi genital bölge ve çevresinde de görülebilen, bulaşıcı olmayan zararsız deri lezyonlarıdır. Ağrı ve acı hissettirmeyen et benleri her yaş grubunda görülebilir. Genital siğiller, genital bölge ve çevresinde ortaya çıkarken, et benleri vücudun diğer kıvrım yerlerinde de görülebilir. Et benleri genellikle zararsızdır ancak genital bölgede ortaya çıkan et benlerinde yırtılma, kanama gibi durumlar nedeni ile enfeksiyonlar oluşabilir. Genital siğiller ve genital et benleri birbirleri ile karıştırıldıkları için, genital bölgede herhangi bir deri lezyonu fark edildiğinde uzman bir doktora muayene olmak gerekir.
Et beni ve genital siğillerin her ikisi de deri üzerinde oluşan et parçaları olduğu için çoğu kişi tarafından karıştırılmaktadır. Ancak deri dokusunun düzensiz gelişimine bağlı olarak ortaya çıkan et beni ile Human Papilloma Virüsü kaynaklı genital kondilomlar karıştırılmadan, uygun tanı ve takip yöntemi ile gözlem altında tutulmalıdır. Genital bölge ve çevresinde herhangi bir deri lezyonu oluşumu var ise en kısa sürede doktora başvurarak bunun et beni mi yoksa genital siğil mi olduğu araştırılmalıdır.
Et beni ve genital siğil farkları;
Et beni genellikle aşağıdaki özelliklerde ile ortaya çıkar;
Genital siğiller (kondilom) ise aşağıdaki şekillerde ortaya çıkabilir;
Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan
HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.
Gizlilik İlkesiHPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın