Kist kelimesi her ne kadar hastaları korkutsa da Nabothi kistleri rahim ağzının fizyolojik (doğal) oluşumlarından biri olarak kabul edilir. Vajinal bölgeden rahim ağzına kadar ulaşan kanalda yer alan Nabothi bezleri, normal çalıştığı durumlarda rahim içine salgı salgılayan bezlerdir. Nabothi bezlerinde zaman zaman tıkanmalar oluşabilir. Nabothi kistleri de bu tıkanmalar sonucunda Nabothi bezlerinin şişmesi ile ortaya çıkar.
İçi sarı veya beyaz renkli mukus sıvısı ile dolu olan Nabothi kistleri, genellikle yeni doğum yapmış kadınlarda ya da menopoz döneminde ortaya çıksa da her yaştan kadında görülebilmektedir. Rahim ağzında ortaya çıkan lezyonlar, çoğu zaman cinsel yolla bulaşan hastalıklardan Human Papilloma Virüsü ile bağdaştırılır. HPV’nin neden olduğu genital siğil (kondilom) ile yapısal benzerlik gösteren Nabothi kistlerinin oluşum sürecini anlayarak, kistler ile genital siğillerin farkını açıkça görebiliriz.
Rahim ağzı ile vajina arasındaki servikal kanalda ortaya çıkan Nabothi kistleri, ‘’Rahim ağzı kistleri’’ ya da ‘’Naboti’’ kistleri olarak da bilinmektedir. Servikal kanal üzerinde yer alan Nabothi bezleri, her kadında bulunan ve rahim içerisine sıvı salgılayan bezlerdir. Nabothi bezlerinde zaman zaman enfeksiyon hastalıkları, cinsel travma ve koterizasyon işlemleri gibi durumlar nedeniyle tıkanmalar yaşanır. Tıkanan bezlerin içinde kalan sıvılar, doku üzerinde genellikle küçük boylu kistler şeklinde ortaya çıkar. Genellikle 2-10 mm büyüklüğünde olan kistler, doğum yapmış kadınlarda daha sık görülür. Nabothi kistleri çoğu zaman ağrı, acı gibi belirtilere neden olmadığı için hastalar tarafından fark edilmez. Genellikle doktor tarafından rutin jinekolojik muayene sırasında görülür.
Kistler serviks kanalının derin bir bölgesinde ise gözle muayene yerine ultrasonografik inceleme ile görülebilir. Genellikle küçük ve birden fazla kistler şeklinde ortaya çıkan Nabothi kistlerinde tedaviye gerek duyulmaz. Kistler zamanla kendi kendine kaybolur. Ancak nadiren de olsa kistlerde büyüme görülebilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acıya neden olan büyük kistlere, doktorun da önerisi doğrultusunda yakma (koterizasyon) ya da dondurma (Kriyoterapi) tedavisi uygulanabilir.
Rahim ağzında kist oluşumu endişe verici gibi gözükse de Nabothi bezlerinde ortaya çıkan kistlerde korkulması gereken bir durum yoktur. Serviks kanalında ortaya çıkan Nabothi kistleri, sarı, beyaz renkli mukus sıvısı ile dolu deri şişlikleridir. Çeşitli nedenlerden dolayı yaşanan tıkanmalar, salgı üreten bezlerin şişerek kist oluşturmasına neden olur. Bu nedenle Nabothi kistlerini tehlikeli bir kitle gibi görmek doğru değildir. Bu kistler daha çok vücudun birçok noktasında görülebilen içi yağ dolu sivilcelere benzetilebilir. Çoğunlukla belirti göstermeyen kistler, doktor tarafından tesadüfen fark edilir. Anormal bir büyüme görülmeyen kistlerde herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz.
Nabothi kistlerinin kanser ile ilişkisi olup olmadığını, doktorun muayene sırasında gördüğü görüntü ortaya koyar. Eğer rahim ağzı kistlerinde normalin dışında bir görünüm ya da belirti var ise doktorunuz rahim ağzı bölgesinden biyopsi alabilir. Biyopsinin uygulanması için rahim ağzı kanseri belirtilerinin görülmesi gerekir. Vajinal kanama, anormal vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı ve pelvik bölge ağrısı rahim ağrı kanseri belirtileri olarak kabul edilir.
Nabothi kistleri, yapısı ve görünümü ile HPV’nin neden olduğu genital siğillere (kondilom) benzetilmektedir. Bu nedenle rahim ağzı kistleri olarak da bilinen Nabothi kistlerine çoğu zaman rahim ağzı siğili denebilmektedir. Ancak rahim ağzı siğilleri diye bir oluşum bulunmamaktadır. Human Papilloma Virüsü’nün neden olduğu genital siğiller et benine benzer bir deri lezyonu iken, Nabothi kistleri içi sıvı dolu sivilce görünümlü kistlerdir.
Nabothi kistlerinin ortaya çıkması için herhangi bir dış etken ya da virüs etkisi gerekmez. Nabothi bezlerinde enfeksiyon, cinsel travma nedenleri ile tıkanmasının yanı sıra kendi kendilerine de kist oluşumları da görülebilir. Ancak genital siğillerin ortaya çıkabilmesi için hastanın HPV enfeksiyonuna sahip olması gerekir. HPV enfeksiyonu ve genital siğil lezyonları olan bir hastada Nabothi kistleri bir arada görülebilir. Ancak Nabothi kistlerinin oluşumunun HPV ile bir ilişkisi yoktur.
Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan
HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.
Gizlilik İlkesiHPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın