HPV enfeksiyonu belirtileri genelde HPV virüsünün kuluçka döneminin değişkenlik göstermesi sebebiyle kendini hemen belli etmez. Bazen enfeksiyondan 2 ay sonra bazen de enfeksiyondan 6 yıl sonra ilk belirtiler ortaya çıkabilir. HPV cinsel yolla bulaşan ve genital bölgeleri etkileyen bir enfeksiyon olduğu için ilk belirtiler genellikle genital bölge çevresinde; nadiren ağız, boyun, anüs, kasıklar gibi vücudun belirli bölgelerinde görülür. Kondilom denilen siğiller bir veya birkaç tane olacak şekilde irili ufaklı ve farklı renklerde kendini gösterir. Bu siğiller yavaşça büyüyerek karnabahara benzer. Kokusuz ve ağrısız oldukları gibi kısmen serttirler. HPV lezyonları genelde kaşıntı yapmaz fakat kaşınmaları durumunda kişi virüsün ve siğillerin yayılmasına sebep olur.
HPV virüsü cinsel yolla bulaşmaktadır ve yaklaşık her 10 kişiden 1’inde görüldüğü bilinmektedir. Bu bilgiler ışığında yüksek risk grubu olarak nitelendirebileceğimiz kişiler birden fazla kişiyle cinsel ilişkiye giren insanlar ve bu kişilerin partnerleridir. Bu risk grubundaki kişilerin cinsel ilişki sırasında vücut sıvıları aracılığı ile enfekte olma ihtimali oldukça yüksektir. Yukarıda bahsedildiği gibi kuluçka süresi değişkenlik gösterdiği için hemen herkes belirtileri göstermeyebilir. Fakat eğer HPV virüsü taşıdığını düşündüğünüz biriyle birlikte olduysanız veya birden fazla kişiyle birlikte olduysanız bir HPV testi yaptırmanızda fayda var. Kuluçka döneminin kısa sürdüğü senaryoda ise genital bölgede görülen kabarcıklar (kondilom siğilleri) HPV enfeksiyonu belirtisi olabilir.
HPV hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve HPV belirtileri için tıklayın.
HPV Genital Siğil Hakkında Tüm Merak EdilenlerBireyin kendinden şüphe duyması ve riskli grup içerisinde yer alması uzman doktor muayenesine başvurmak için yeterli bir sebeptir. Lezyonlar uzman doktorun muayenesinden sonra şüpheli görüldüğü takdirde patolojik incelemeye yollanabilir. HPV teşhisinin konulabilmesi için gözle basit bir muayene yeterli olmaktadır. Uzman hekim muayenesi, HPV'nin varlığı erkek ve kadınlarda HPV'ye bağlı kanserlere dönme ihtimalini yarattığı için oldukça önemlidir. HPV pozitif durum ve rahim ağzı kanseri arasındaki bağlantı klinik olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple tüm bireylerin, şüphe duymaları durumunda uzman bir hekime muayene olmaları gerekmektedir. Bu muayene sırasında uzman hekimler klinik geçmişiniz, yaşam tarzınız hakkında sorular sorarak lezyonlarınızı incelerler. Tüm bunların sonunda kesin tanı için bir tarama testi yaptırmak gerekebilir.
HPV virüsünün, tiplerine bağlı olarak birtakım kanserler ile arasında yüksek oranlı bir bağlantı vardır. HPV’ye veya başka sebeplere bağlı hücresel bozuklukların test edilmesi için uygulanan tarama testlerinden biri de SMEAR testidir. Kadınlarda HPV DNA testi rahim ağzı bölgesinden fırça yardımıyla sürüntü alınması yoluyla da yapılır. Erkeklerde de siğillerden parça alarak ya da penis veya kasık bölgesinden sürüntü alınarak yapılır. Bu işlem oldukça kısa sürer ve genelde acısız olur. Bu sürüntünün laboratuvar ortamında incelenmesi sonucu bireyin HPV pozitif olup olmadığı anlaşılır. Görsel belirtiler ve riskli grup içinde bulunmak enfeksiyonun doğru tanısı için destekleyici olabilir. HPV DNA testi yaptırmak için ne yapmanız gerektiği ve HPV DNA testi fiyatlarını öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kondilomun teşhis edilmesi HPV tedavisine hızla başlamak için büyük önem arz eder. Kendinizde ya da partnerinizde HPV olduğuna dair bir şüpheniz varsa vakit kaybetmeden uzman bir doktora muayene olup HPV DNA testi yaptırmanızda fayda var. HPV enfeksiyonu, lezyonlar ve bunların tedavisi gibi konular hakkında bilgi almak için diğer yazılarımızı da okuyabilirsiniz.
Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan
HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.
Gizlilik İlkesiHPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın