HPV Nasıl Tedavi Edilir ?

HPV virüsü siğiller ( kondilom) sebebiyle günlük hayat konforunu etkileyebileceği gibi virüsün kansere dönüşme riskinden dolayı hayati tehlike de yaratabilmektedir. Bu sebeple erken teşhis edilip bir an önce HPV tedavisine başlanması birey için en iyisi olacaktır.HPV virüsü siğiller ( kondilom) sebebiyle günlük hayat konforunu etkileyebileceği gibi virüsün kansere dönüşme riskinden dolayı hayati tehlike de yaratabilmektedir. Bu sebeple erken teşhis edilip bir an önce HPV tedavisine başlanması birey için en iyisi olacaktır.

HPV virüsünden kaynaklanan siğiller ( kondilom ) tedavi edilse de virüsün kendisi bireyde varlığını devam ettirir. Bu sebeple HPV’den kaynaklanan siğiller tıbbi yöntemlerle vücuttan temizlensede tedavinin başarılı olması doktorun tavsiyelerine riayet edilmesi ve bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilerek virüslere karşı dayanıklılık kazanılmasına bağlıdır. Kondilom lezyonlar tıbbi müdahalelerle vücuttan çıkarılsada ne yazık ki virüs bireyde varlığını devam ettirdiği için siğillerin kendini tekrarlama ve başkalarına bulaşma riski vardır. Bu yüzden siğillerin müdahale ile vücattan çıkarılması sonrasında virüsün vücuttan kalıcı olarak atılabilmesi için bağışıklık sistemini güçlendirici tedaviler şarttır. HPV virüsü teşhisi ve tedavisi bazı durumlarda hayati önem taşımaktadır. HPV enfeksiyonunun bazı türleri kadınlarda rahim ağzı kanserine erkeklerde ise penis kanserine ve kadın erkek bazı kişilerde oral bölge, baş ve boyun kanserlerine yol açtığı için tarama testinden sonra HPV pozitif çıkan kişilerin tıbbi gözlem altında bulunması ve sık kontrol yaptırması gereklidir.

HPV Tedavisi Nasıl Belirlenir?

HPV Tedavisi Nasıl Belirlenir?

Human Pailloma virüsü çeşitli belirtiler ile kendini göstermektedir. Bazı kişilerde belirtiler oldukça geç göründüğü için şüphe duyan insanların ve riskli gruptaki kişilerin uzman doktor muayenesine gitmesi şarttır. Özellik 25 yaş üstü kadınların belirli aralıklarla SMEAR testine girmesi HPV'den kaynaklanan kanserlere karşı önlem almaya yardımcı olur. Muayenede uzman doktor , bireyin enfekte olduğu gözlenen bölgesindeki lezyonları inceler. Bu lezyonlar irili ufaklı, bir veya birden fazla, beyaz veya kahverengi yapıda kokusuz kısmen sert siğillerden oluşur. Bu belirtiler ve hastanın rutin geçmişi incelendiğinde - birden fazla kişiyle cinsel ilişkiye giren kişilerde HPV görülme riski daha fazladır - doktor tam teşhis için ileri tetkikler isteyebileceği gibi siğileri vücattan çıkarmaya yönelik tedavi uygulamaya da geçebilir. HPV DNA testi pozitif çıkan bireylerin tedavisi siğillerin çeşitili yöntemlerle yok edilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve günlük hayatlarında alacakları ilave tedbirler olacak şekilde gerçekleşmelidir.

 HPV Nasıl Bulaşır, Nasıl Tedavi Edilir ?
HPV Tedavisi Çeşitleri Nelerdir?

HPV Tedavisi Çeşitleri Nelerdir?

HPV'den enfekte bireye doktor tarafından tedavi süreci hakkında bilgi verilir. Siğillerin vücuttan çıkarılmasına yönelik tedavi yöntemlerinden bazıları şu şekildedir:

  • Koter: Koter kaleme benzeyen yapıda ucu iğneli bir alettir. Siğillerin bulunduğu bölgeye temas ile içinden elektrik akımı geçirilir ve siğillerin bu şekilde kuruması sağlanır. Bu uygulama sırasında lokal anestezi yapılarak bireyin acı hissetmesi önlenir. Siğillerin yanması ile kondilom lezyonları azalmış olur. HPV virüsünü varlığına bir etki yaratmaz.
  • Lazer: Lazer tedavisinde siğiller buharlaştırararak yok edilir. Lazer ile yapılan tedavide etrafdaki sağlam dokuya zarar minumumdur ve tedavi sonrası iz kalma riski daha azdır. Daha kontrollü bir şekilde siğiller yok edilir, güvenilirliği diğer yöntemlere göre daha fazladır.
  • Radyofrekans: Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte tıpta kullanımı yaygınlaşan radyofrekans, siğillerin yok edilmesinde de kullanılmaktadır. Radyofrekans ile HPV siğil tedavisi koter tedavisine benzerlik gösterir.
  • Kriyoterapi: Kriyotrepi dondurma işlemin verilen addır. Çok düşük sıcaklıklarda siğilin olduğu bölgeye uygulanan dondurma işleminde siğiller biraz kabarır daha sonra kuruyarak dökülür.
  • Cerrahi: Cerrahi yöntemlerde lokal anestezi uygulanan bireyin siğilleri kesilerek alınır.
  • İlaç Tedavisi: Keratolitik ajanlar kullanarak siğilleri içindeki HPV virüsü ile beraber kurutan yöntemler uygulanabilir.

Tedavi Süreci ve Sonrası Tedavi Süreci ve Sonrası

HPV virüsünün neden olduğu siğiller hangi yöntemle alınmış olunursa olunsun tekrar ortaya çıkma riskleri vardır. Bu sebeple enfekte bireylere doktorlar, bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar ve antitümör tedaviler uygulayabilir. Fakat bireylerin en çok dikkat etmesi gereken şey HPV enfeksiyonun nüksetmemesi için günlük hayatlarında bir takım kurallara riayet etmeleri olacaktır. Biz hastalarımıza birden fazla kişiyle cinsel ilişkiden kaçınmalarını, cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmalarını, kişisel hijyene önem vermelerini, beslenme şekline dikkat etmelerini ve tedavi sırasında sigaranın bırakılmasını önermekteyiz.

HPV (Human Papilloma Virus) teşhisi, tedavisi, testi gibi konular hakkında daha detaylı bilgi almak için diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

S.S.S

HPV Genital Siğil Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hpv cinsel yolla bulaşan viral bir hastalıktır . Günümüzde artık toplumda çok eşliliğin artması ile oldukça yaygın görülmektedir.
Hpv'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır , bu tipler düşük/orta / yüksek riskli olarak ayrılmaktadır. Yüksek ve orta risk grubundaki HPV virüsleri rahim ağzı , baş boyun ve penis kanserine sebep olabilmektedir.
Hpv'nin tedavisinde lezyon çıktığında semptomatik tedavi olarak lezyonların yok edilmesi gereki ki bunu lazer kullanarak yapmaktayız. Sonrasında çıkalrılan lezyonların mutlaka tipleme için patolojik incelemesinin yapılması şarttır. Tipleme hastaların takip şemasının belirlenmesi için çok önemlidir. Uygulanacak anti viral tedavilerin yanında immün sistemi yükseltecek destek tedavileri ve bazı testlerin periyodik olarak yapılması gerekir. Ayrıca hastalar günlük ve cinsel hayatta yapılması gerekenler için bilgilendirilir.
Hpv bağışıklık sisteminin desteklenmesi takibin düzgün yapılması ve günlük yaşantı ve cinsel hayattaki önlemler ile virüsün vücuttan uzaklaşması veya latent fazda yani uyku halinde kalması sağlanabilmektedir. Tüm bunların hekim ve hastanın Co operasyonu ile uyumlu çalışması ile mümkün olacağını unutmayın.
Hpv aşısı aslında cinsel yaşam başlamadan önce yapılmalıdır ki toplumda yaygın 4 tipe karşı koruyabilsin. Aslında aşı şu anda dünyada bir kısım ülkede rutin olarak uygulanan bir aşıdır ancak ülkemizde daha rutin aşı takvimine girmemiştir. Aşı bayan ve erkek herkese yapılabilmektedir. Amaç cinsel hayat başlamadan önce aşılamanın yapılması ile bağışıklığın kazanılması ve sonrasında cinsel hayat başladığında kişilerin bu virüse karşı dirençli hale getirilmesidir.
Hpv aşısının şu anda bilinen bir yan etkisi yoktur. Aşı Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde rutin aşı takvimine girmiş olup kız -erkek herkese yapılmaktadır.
Hpv aşısı kanser riski yüksek olan tip 16-18 e karşı koruyucudur . Bu iki tip toplumda yaygın olarak görülen dikkatli takip ve tedavilerin uygulanmaması sonucunda kansere sebep olabilen tiplerdir . Aşılanmış bireyler bu iki tipe karşı korunmuş olurlar.

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

BİZE ULAŞIN

HPV Genital Siğil Konusunda Bilgi Alın